Moder jord

Jordemoder Ann-Emilie Augustinus

I vand eller på land?

Vandfødsel

Hvis du ønsker en vandfødsel kan der være visse aspekter fra dine tidligere fødsler eller graviditet, der har indflydelse på, om det er fornuftigt eller ej at føde i vand.

Dette kan vi sammen afklare i en konsultation. Det vigtigste er, at du kender fordele og ulemper ved en vandfødsel.
Fordelene kan fx. være større smertelindring, mere ro i kroppen, lettere mobilitet, blødgøring af mellemkødet og det er lettere at tage imod barnet selv.

Ulemperne kan være at det er lidt vanskeligere at kunne komme til, at lytte til barnet eller sværere for jordemoderen at støtte og nå dig. Men oftest løses dette med at få far med i karret og ærligt er ulemperne svære at få øje på men man bør vel nævne dem 😉

Du kan hos mig sagtens føde din moderkage i vandet. 

Har du ønsker om at føde i vand, er der mulighed for at leje et oppusteligt fødekar hos Moder Jord.
Dette kan være i selv den mindste lejlighed, og alligevel er der plads nok til at far også kan være med i karret, hvis I har ønsker om dette.
Det kan være en fordel, at I begge er i karret, både for fysisk støtte med at holde et ben eller en bestemt stilling, eller for massage, nærhed, kys og kram og måske endda for muligheden i at du og far selv tager imod jeres barn.
 
Køber du et fuldt forløb hos Moder Jord får du automatisk mulighed for at låne fødekar GRATIS.  Det eneste I selv skal investere i er en liner til karet. Den koster ca. 350kr.

 

Rent praktisk er der lidt I skal indkøbe til en vandfødsel i hjemmet. Til gengæld er det enormt nemt at rydde op efter en vandfødsel. Det er bare at tømme karret via pumpe eller spand (evt. bare ud i haven) og bagefter smide lineren ud og VUPTI så er der ryddet op. 

I skal bruge;

  • en ren NY haveslange. Det er vigtigt der ikke er gamle jordbakterier og andre sager i slangen. 
  • en tilkobling til vandhanen
  • et termometer (må gerne være et digitalt, et badekars termometer eller stegetermometer, bare det kan måle temperaturen)
  • et gammel tæppe/lagen/håndklæder eller lign at lægge under karret hvis I har trægulv. (mhp splinter) I Harald Nyborg fåed en hel rulle kaldet en malermåtte til under 80 kr. Der er plastik på bagsiden og blødt tæppe på oversiden. 
  • et net til at fiske uønskede “fisk” op af vandet. Og her mener jeg helt seriøst et NET! Køb gerne et akvarienet da de er meget fintmaskede og eminente til fødekars-fødsler. Det er HELT normalt og kan sjældent udgåes at der kommer en lille smule afføring i pressefasen. Det tager vi helt roligt og naturligt og jeg er hurtig som et lyn med fiskenettet. 
  • håndklæder til mor og baby. Køb evt en stak fra en genbrugsbutik.
Der følger pumper med til alle kar der lånes hos mig. 

Fødsel "på land"

Har du mest lyst til din fødsel skal foregå i sengen eller på en madras på gulvet, ja egentlig alle andre steder end i vand, så skal der laves en redde. 

Det sted du skal føde skal dækkes af på den ene eller anden måde så det er let at skifte underlaget efter fødslen. 

Det kunne fx være i form af vådligger lagen. Det kan købes i fx Jysk Sengetøjslager eller IKEA

Derudover er det en god ide at have

  • ekstra rent sengetøj og lagner
  • rene vaskeklude (til varme klude på mellemkødet)
  • evt. ekstra håndklæder. 

Uanset om du vælger VAND eller LAND

Så skal du altid huske at købe store bind til efter fødslen. Du vil bløde mere end ved en vanlig menstruation de første par dage, så de helt store Tena natbind er en god ide.

Du vil altid få udleveret store sugende engangsunderlag hos Moder Jord til brug under og efter fødslen.

Når din fødsel går igang, ringer du til mig, når du har behov. Du behøver ikke vente til der er et bestemt antal minutter imellem veerne eller til du har haft veer i x-antal timer. Det kan sagtens være du har behov for, jeg lige kommer ud og kigger til dig, selvom fødslen måske ikke er i helt i gang endnu og det er okay.

Derfor snakker vi lidt i telefonen og finder ud af om jeg skal kigge ud til et tjek eller du måske kan afvente lidt endnu.

Hvis vandet går kommer jeg altid ud og ser til jer.