Moder jord

Jordemoder Ann-Emilie Augustinus

Moderkagen

Mange ved alt for lidt om moderkagen. Vi er blevet distanceret fra den da den i mange år er blevet betragtet som affald.

Men tænk sig….

Moderkagen består af det helt samme DNA som dit barn. Det er et høj-intelligent organ der kan udvælge og finjustere de næringsstoffer som barnet har behov for og trække dem fra mors ressourcer og den kan endda være i live i op til 5 timer efter fødslen. 

Helt fra tidernes morgen har vi her i norden haft tradition for at ære moderkagen ved at grave den ned og plante et frugttræ ovenpå. Måske stammer denne tradition fra myten om Iduns æbletræ der holdte guderne i live? Og hvad med Ask Yggdrasil? Livets træ som alle jordemødre ser på barnets side af moderkagen. Ja selv Jordemoderforeningens emblem er dette Livets Træ. 

Vi har altså brudstykker af glemte historier om hvordan vi har æret moderkagen, “the second mother” der har næret barnet i 9 mdr, men idag bliver den bare smidt ud? Måske skulle vi tage traditionen op og ære dette fantastiske organ og dets kæmpe arbejde for at vi nu står med et lille nyt liv i hænderne. 

 

At indtage sin moderkage

Nogle kvinder vælger på den ene eller anden måde at indtage sin moderkage og det kan der være meget forskellige grunde til. Intet er forkert. I medicinsk term kaldes dette placentofagi. 

Og måske er der endda noget helt instinktuelt i at gøre det. Der er fx nok en grund til vi ikke ser pattedyr forbløde efter fødsler. Der er muligvis en meget oplagt grund til de spiser deres moderkage. Robin Lim har skrevet om dette i denne bog

Dermed er det ikke sagt at alle kvinder burde spise deres moderkage. Slet ikke… Men vælger du at gøre det er der her nogle eksempler på hvordan det kan gøres. 

Indtagelse ved fødslen

Man kan spise et lille stykke af moderkagen, evt. med lidt honning på. Dette vil få livmoderen til at trække sig sammen meget hurtigt og stoppe en evt. blødning. Man kan også nøjes med at lægge et lille stykke af navlesnoren ind i kinden. Erfaringen taler for at dette skulle virke ligeså godt. Navlesnor og moderkage indeholder en cocktail af livmodersammentrækkende hormoner. De samme stoffer der lige har fået barnet til verden. De er derfor designet specielt til den kvinde der har født. 

Smoothie

Når man laver en smoothie med moderkagen er det en stor misforståelse at man bruger hele moderkagen. Faktisk bruges kun ca. 3 cm af moderkagen uden hinder. En opskrift på smoothie kunne lyde som følger og efter sigende skulle man slet ikke kunne smage moderkagen: 

Opskrift:

  • 3 cm moderkage
  • 1 øko banan og 1 øko æble
  • en stor håndfuld øko bær, helst røde bær. (jordbær og hindbær men andre bær kan tilføjes.)
  • 50-150 ml vand eller juice
  • evt. tilsættes udblødte gojibær eller anden superfood.

Det hele blendes til en drikkeklar konsistens. 

Kapsler

Placentakapsler er moderkage der er tørret, pulveriseret og derefter puttet i kapsler. Det er kendt fra gammel kinesisk medicin rapporteret tilbage i 1572 af Li Shi-Zhen i hans TCM Materia Medica.

Placentakapsler er egentlig ret enkelt men det er vigtigt at det gøres ordentligt og rent. Det kan sagtens gøres i eget hjem. Moderkagen skæres i tynde strimler og tørres i en dehydrator først ved 70 grader i en time og ved 55 grader i de resterende 8-10 timer, indtil de er sprøde. Dernæst pulveriseres stykkerne i en kværn, (evt. en ubrugt kaffekværn) og så kommes pulveret i tomme kapsler. Disse kan købes i næsten alle helsekostforretninger. 

Kapslerne kan tages 2-4 gange dagligt i de første 6 uger. De bør opbevares tørt, mørkt og køligt. (IKKE i køleskab!) Efter de 6 uger kan de fryses og gemmes helt til du når overgangsalderen. 

Alt afhængig af graviditetsuge ved fødsel og størrelse af moderkagen, kan man få alt imellem 75-200 kapsler ud af en moderkage. 

Processen i at tørre og kapsulere moderkagen.

Tinktur

En moderkage tinktur er meget nem at lave og den holder for evigt. 

Man tager et stykke af moderkagen og lægger den i et syltetøjsglas eller lign og overhældes med alkohol. Jeg anbefaler en alkohol på mindst 50%, fx vodka. 

Man lader blandingen trække i mindst 6 uger men den kan i princippet trække så længe man ønsker. Alkoholen præserverer moderkagestykket så der sker intet ved at lade den stå længere. 

Så sies blandingen igennem et ubleget kaffefilter og DONE!

Det kan bruges til alle former for hormonel ubalance som fx “baby-blues” og PMA (pre menstrual awareness) eller overgangsalder. Har du fået en pige, kan den også gemmes til, hun engang begynder at bløde.  

Tinktur og print af moderkagen ved samme fødsel

Et stykke af moderkagen

Her kan du se en video af hvordan man løsner stykkerne af moderkagen fra hinderne. Skal man fx. lave en smoothie anbefales det ikke at have hinderne med og skal man indtage et stykke ved fødslen, kan man faktisk løsne et stykke på 2-3 cm med én hånd på denne måde. 

(I denne video skulle moderen bruge halvdelen til placentakapsler og resten af moderkagen skulle begraves i haven.)

Yderligere info

Er du interesseret i yderligere info vil jeg råde dig til at gå på opdagelse på denne hjemmeside:

Placenta Remedies Network

Her vil du kunne finde mange flere detaljer i fordele og ulemper og et hav af forskningsartikler der går i dybden med viden om indtagelse af moderkagen. 

Kan jeg hjælpe dig?

Ja… Hvis du er interesseret i placentofagi vil jeg gerne guide dig. Ring til mig, så finder vi sammen ud af, hvordan jeg kan hjælpe. 

7111 2889