En lotusfødsel er en fødsel hvor man ikke klipper navlestrengen.
Moderkagen følger derfor med barnet de første dage efter fødslen.
Men hvorfor er der nogen der vælger dette?

For nogen er det en ren spirituel eller næsten rituel ting, men der er faktisk udtalte fordele ved en lotusfødsel.

Sen afnavling

  • Barnet får alt sit blod fra moderkagen efter fødslen. Når barnet bliver født kan der endnu være helt op til 1/3 af barnets samlede blodforsyning i moderkagen. Det er derfor vigtigt for en blid start i livet at man venter med at afnavle.
  • Noget af det sidste der bliver frigivet fra indersiden af navlesnoren er stamceller. Ca. 30% af alle børn født normal kan have bittesmå blødninger, bla. fra at kranieknoglerne skubber sig sammen i fødselskanalen. Dette er normalt. Men stamceller er uprogrammerede celler der kan blive til alt i kroppen. Det er så at sige barnets eget lille reparations-kit.

Ro og harmoni

  • De første dage efter fødslen går alt i babys tempo. Det er fx ikke baby der går fra arm til arm hos bedsteforældre og venner, men dem der må komme til baby, for der er jo en ekstra pakke og en navlesnor man må tage hensyn til. Det lyder måske umiddelbart lidt besværligt, men det giver en helt anden rolig stemning omkring barnet.
  • Man bliver af samme grund i hjemmet.
  • Barnet får lov til at holde sin bedste ven i hånden også uden for maven (navlesnoren), og ofte er det barnets selv der kobler sig af navlesnoren og siger farvel til moderkagen. Man kan næsten mærke en mere bevidst sindsændring hos barnet når det sker.
  • Pga det rolige tempo, udsættes barnet heller ikke for så mange indtryk de første dage og barnet får en blid og tryg begyndelse i verden. Det giver ret harmoniske børn.

Rent praktisk foregår det således:

Moderkagen vil efter fødslen blive vasket og tørret grundigt og vil blive lagt i salt og et udvalg af urter som I bestemmer. De kan vælges ud fra mange præferencer som duft og årstid eller måske noget der har særlig betydning for jer.

Moderkage, salt og urter kommes derefter i en stofpose og dernæst i en kurv eller skål. Du skal bruge 2 stofposer som du enten køber eller syr du selv og den mest praktiske kurv efter min mening er en hævekurv, som man normalt ville lade brødet hæve i.

Første døgn har man en plastikpose mellem pose og hævekurv, for den første salt vil trække en del væske ud af moderkagen. Dagen efter tager man moderkagen op af blandingen og lægger den i en nu pose men en ny urte/salt blanding. Så fjerner man plastikpose og den første stofpose og bruger nu kurven til den nye pose. Fordi det er en hævekurv så kan moderkagen “ånde” og tørre helt ind de næste dage. Som regel har man ikke brug for at skifte salt/urteblandingen igen.

Alt forberedes på forhånd og det tager ikke mere end 5 min at skifte.

Man skal ikke blive bekymret for lugtgener fra moderkagen. Det afhjælper urterne.