Er det sikkert at føde hjemme?

Ja!
Hvis du er helt normalt fødende viser forskning, at det er ligeså, hvis ikke mere sikkert at føde hjemme.
Dette skyldes at man er mere tryg og mere i flow og ro i egen krop og egne omgivelser. Derved fungerer fødekroppen simpelthen bedre og behov for indgreb fra læger og jordemødre er mere sjældent.

Hvis vi er i uvante omgivelser som et hospital, kommer vi ofte til at “tænke for meget” og bliver lettere forstyrret og bekymret. Fremmede lyde og lugte får indflydelse og midt i det hele er der vagtskifte og den nye jordemoder er måske ikke helt din kop te og hvor er toilettet egentlig henne??

Alle disse småting forstyrrer fødekroppen og kan spænde ben i de spæde timer af fødslen og derved spores man ind på et forkert spor for netop din krop.

Derved kan fødslen kræve at man får hjælp enten ved medicin og/eller operation.
Erfaring og undersøgelser viser, at får man først ét indgreb, fx taget fostervandet, så avler det flere indgreb.

På hospitalet er der en række procedurer der skal overholdes under fødslen. Hjemme har vi større mulighed for at bruge den tid kroppen har brug for og man har dermed større sandsynlighed for at undgå mængden af indgreb ved en hjemmefødsel.

Kan alle føde hjemme?

Nej, hvis du har haft en kompliceret graviditet fx. en kronisk sygdom eller tidligere har haft en kompliceret fødsel fx. tidligere kejsersnit så er du i princippet ikke kandidat til at føde hjemme. Måske har du allerede fået et nej fra sygehuset? Det er dog ikke endegyldigt et nej. Det er en frarådelse fra sygehusets side, og det kræver en individuel vurdering, om der er noget i din situation, der ville kunne gøre en hjemmefødsel muligt alligevel.

Måske ved du allerede at det altid er 100% dit valg om du vil føde hjemme eller på hospital uanset forhistorie. Hos mig kan vi sammen lave en vurdering om hvad der er muligt for dig.

Hjælpere

Det er en god idé at have en praktisk hjælper under fødslen. En søster, veninde eller mor der ved hvor der er ekstra håndklæder eller som lige kan lave en kop te eller lidt mad. Det kan være godt at have lidt i køleskabet eller måske lidt boller i fryseren, så der er mulighed for at spise lidt under fødslen både for jer og den kære jordemoder.

Der er ingen begrænsning på, hvor mange I ønsker der skal være med til jeres fødsel. Det er helt op til jer.

At have jeres andre børn med til fødslen er som regel altid en kærlig og dyb oplevelse. Her er det vigtigt at have en anden voksen end far som er til rådighed for børnene.

Børn har en magisk evne under fødsler. De er umiddelbare og er bare i situtationen. De trækker sig helt naturligt hvis det bliver for meget og kommer ofte snigende tilbage i stuen så snart der er ro på igen. Nogen børn synes det er umådelig spændende og vil gerne med i fødekarret. Alt er egentlig okay, hvis bare det fungerer for mor også.