Urter er den mest naturlogiske måde at støtte en gravid krop. Urter er sammensat fra naturens side på en kompleks måde så planten selv kan afhjælpe eventuelle bivirkninger eller hjælpe til du kan optage de stoffer som din krop har brug for.

Eksempler:
Pilebarken indeholder et smertelindrende stof der bruges til at lave aspirin eller vores mere vante panodil. Men pilebarken indeholder også nogle bitterstoffer der hjælper leveren til at udrense det smertestillende stof fra kroppen igen. Dette kan det kunstigt fremstillede panodil ikke. Derfor kan det ophobes og forgifte leveren.

Brændenælde som er en af de urter jeg bruger mest, indeholder et utalt af vitaminer og mineraler bla. C-vitamin som kroppen kræver for at kunne optage mineralet jern. På denne måde findes støtte-stoffet allerede i planten i rette mængder som din krop skal bruge for at hæve hæmoglobinen i dit blod.

Tilmeld urtekurser

BRÆNDENÆLDEN - URTICA DIOICA

Den vise nælde er en af de mest næringsrige urter vi har. Hvis ikke den havde sit forsvar oppe ville skovens dyr hurtigt få bugt med den vidunderlige urt.

Nælden indeholder bl.a. jern, magnesium, kalium, fosfor, kiselsyre, mangan og svovl, A-, B2- D-, E-, K- og C-vitamin. Der er ligeledes et højt indhold af flavonoider i brændenælderne, som kan bekæmpe betændelsestilstande i kroppen.
Planten indeholder desuden klorofyl, fytonsider (der hæmmer sygdomsfremkaldende mikroorganismer), og den hindrer desuden, at der dannes for meget sukker i blodet. Den fremmer dannelse af røde blodlegemer, har en gavnlig virkning på lever, nyre og galde og er endvidere god for fordøjelsen.

Den kløende, brændende fornemmelse som føles når man rører bladende skyldes bl.a. histamin. Derfor er et brændenælde-bad bl.a. god til små børn med kløende eksem da kløen afhjælpes.

I den tidlige graviditet kan nælden være medvirkende til at give ekstra næring til den gravide med meget opkast og kvalme og støtte kroppen i at komme ovenpå igen.

Igennem hele graviditeten kan nælden støtte og hæve hæmoglobin niveauet i blodet. Alm. jerntabletter kan give hård mave, men fordi nælden bl.a. indeholder magnesium støtter den din krop uden at give hård mave.

Tættere på termin kan nælden give ekstra K-vitamin til mor. K-vitamin passere igennem moderkagen til barnet og barnet får derfor allerede inden fødslen, tilskud af K-vitamin.

Efter fødslen kan nælden støtte og øge mælkeproduktionen og kan være en fantastisk allieret når baby tager sine vokse-spring og produktionen skal øges.

Jeg tilråder alle mine gravide at finde støtte i den vise nælde…..

HINDBÆRBLADE - RUBUS IDAEUS

Hindbærblad-te er godt for alle gravide. På de fleste poser med hindbærblad-te står der en advarsel om det ikke må drikkes før uge 37. Dette er dog ikke sandt. Det er en almindelig misforståelse at hindbærblad-te kan sætte en fødsel igang. Men det er dog ikke det bladene gør.
Bladende toner livmoderen, altså styrker den. Hvis du forestiller dig en dør med et nøgle hul og mange nøgler, her vil en masse nøgler gå tabt. Men nu maler du døren med hindbærblad-te og frem vokser en masse nye nøglehuller. Samme mængde nøgler finder døren og MANGE nøgler låser op.

På samme måde støtter hindbærblad te til at din livmoder får flere receptorer for fødehormonet oxytocin. Det producerer altså ikke selve hormonet, men receptorerne til det.
på den måde kan du sandsynligvis få mere effektive veer og muligvis en kortere fødsel. Der er dog ikke noget der tyder på at veerne bliver mere smertefulde. Livmoderen fungerer bare mere optimalt.

LAKRIDSROD - GLYCYRRHIZA GLABRA

Mange har en yndlings-urte te. Den har sikkert en sødme og med stor sandsynlighed kommer denne sødme fra lakridsrod.
Når man er gravid, skal man være påpasselig med at drikke te med lakrids eller spise for meget lakrids, da det øger blodtrykket. En enkelt kop i ny og næ er okay, men ellers vil jeg fraråde det.