Mig & Rebozoen

Jeg kan slet ikke sige det nok… jeg ELSKER rebozoen! Det er et af mine vigtigste værktøjer som jordemoder, næstefter mine hænder og mit instinkt.

Jeg har lært rebozoen at kende som vikle, da jeg første gang svøbte mit første barn og bar det tæt på min nye mor-krop. Rebozoen bruges oprindeligt også til at bære børn i.

I nogle sydamerikanske stammer og mindre samfund er det unormalt at lægge sit barn fra sig, før barnet er minimum 6 mdr. Mor bærer sit barn i rebozoen hele tiden. Hun lærer barnets kropstegn at kende, længe før barnet kan fortælle med lyde, hvad det har behov for. Når det lille barn er 6 mdr kan man finde på at binde rebozoen op som en hængekøje og lade barnet sove til middag der. Barnet bliver simpelthen aldrig overladt til sig selv og bliver dermed altid mødt i sine spæde behov uden at have brug for at skrige på mor.

Mine rebozoer er vævet af lokale kvinder fra netop sådan et lille samfund. De væver og farver rebozoerne og sender dem til Danmark hvor man kan købe dem hos Marta Orbiz fra Fødeklinik Maia i Kbh.

Det er vise Marta Orbiz der har lært mig mest om rebozoen. Dens evner og muligheder spænder vidt fra rent fysiologisk at smertelindre en fødende mor eller  at hjælpe et barnehoved på plads i et bækken og til lukningsceremonier efter fødslen, hvor mor får hold på sig selv og egen krop igen og takker for at hendes smukke gudinde krop har skabt, næret og bragt livet til verden.

Jeg er meget glad for at bruge rebozoen ved mine konsultationer til massage og lindring af mors ømme gravide krop. Og skulle der være behov for det, låner jeg gerne en af mine rebozoer ud til jer, så I selv kan aflaste mor, når hun har behov for det. Jeg viser et par enkelte øvelser, der virker afslappende for mor og det er en rar måde at gøre noget godt for sin smukke gravide kone.

Mig og Spinning Babies

Jeg har deltaget i 2 dages intensiv workshop hos Jennifer Walker (se billedet) på Metropol i København. Workshoppen er meget dybdegående og burde være noget af det første man lærer på jordemoderstudiet, men det er desværre ikke en del af uddannelsen. De fleste fødegange i Danmark kender lidt til Spinning Babies, men meget få jordemødre har gennemgået kurset og meget få  kender teknikkerne til bunds. For mig er det en fortsat udvikling og læringsprocess, jeg finder utrolig interessant.

Personligt bruger jeg Spinning Babies teknikker med næsten alle mine gravide og fødende. Jeg opfordrer til man begynder med teknikkerne i graviditeten, så man går ind til fødslen med bedst muligt udgangspunkt. Men har man ikke nået det, så kan vi fint lave øvelserne under fødslen, hvis det bliver nødvendigt.

 

Du og din partner bliver instrueret i The Three Sisters of Balance som i graviditeten kan sørge for aflastning af de 3 ligament-grupper. De kan også sørge for at chancen for at baby står med hovedet nedad bliver meget større. Så har du før haft en baby der vendte med numsen først, så kan vi øge chancerne for at det denne gang bliver med hovedet først.

Skulle man komme ud for at baby ikke står helt som den skal i bækkenet så er man godt hjulpet på vej med Spinning Babies og succesraten er høj! Det er værd at nævne at man i Stockholm har gjort det rutine at lave øvelsen Side Lying Release på de børn der ikke rigtig er kommet ned i bækkenet under fødslen. Det hjælper til at baby kan finde vej og på den måde undgår man rigtig mange kejsersnit.

Spinning Babies er startet af jordemoder Gail Tully. Læs mere på Spinning Babies hjemmesiden.